El passat dia 7 de setembre, es va dur a terme una nova sessió d’urbanisme comparat dedicada a Portugal, a càrrec de l’arquitecte Nuno Travasso. En aquest post podeu veure el vídeo de la sessió.
Després de dècades de ràpida expansió, la crisi iniciada el 2008 va venir a alterar profundament les dinàmiques d’urbanització a Portugal. Això va crear seriosos problemes al sistema de planificació existent, que era ja fràgil, sense instruments d’execució eficaços, i essencialment pensat com a dispositiu de regulació de la promoció immobiliària que, ara, sembla haver desaparegut.
La reacció ha passat per dirigir totes les atencions (i recursos) a la regeneració urbana dels principals centres històrics. Aquest viratge –des de l’expansió cap a la regeneració– segueix el mercat i el turisme, i ha estat impulsat per una reforma legislativa i per la creació de nous instruments de planificació. No obstant això, sembla haver oblidat la major part del territori, abandonat tant per la inversió privada, com per la inversió pública. El nord-oest del país ens servirà d’exemple, ja que permet identificar les dificultats del sistema de planificació: sigui pels contrastos entre àrees amb major i menor inversió, sigui pels desafiaments plantejats pel model d’urbanització difusa que allà existeix.
Nuno Travasso (Porto, 1980)
El conferenciant és arquitecte i investigador integrat al Centre d’Estudis en Arquitectura i Urbanisme de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Porto (FAUP). La seva recerca se centra en l’estudi dels actors i processos de la urbanització contemporània i en les maneres de lectura dels contextos de la urbanització extensiva