SEÜL I L’URBANISME DESENVOLUPAMENTALISTA A COREA DEL SUD
Si no hi vas poder assistir, pots recuperar la presentació a YouTube.
Dimecres 21 de febrer, 18:30 – Sala d’Actes COAC
L’explicació del creixement urbà de Seül durant la segona meitat del segle XX està vinculada a quatre aspectes superlatius: la ciutat és avui dia una de les metròpolis més poblades, denses i riques del món. També és una de les capitals més desequilibrades respecte al seu territori, ja que gairebé el 50% de la població de Corea del Sud resideix a l’àrea metropolitana (aproximadament 24 milions de persones en comparació amb els 55 milions a tot el país).
Tot i que altres ciutats poden exhibir característiques semblants, el que destaca en el cas de Seül és el ritme frenètic amb què va experimentar el seu desenvolupament. És ampliament conegut que Corea del Sud era un dels països més pobres a les acaballes de la guerra de Corea (1950-53), amb un PIB per càpita de només 79 dòlars al 1960. En menys d’una generació, el 2007, aquesta xifra havia augmentat fins als 20.000 dòlars. Aquest extraordinari creixement econòmic, conegut com el ‘Miracle al riu Han’, es va fonamentar en la implementació de polítiques econòmiques desenvolupamentalistes. El boom econòmic va anar acompanyat d’una expansió demogràfica sense precedents: entre 1955 i 1990, la població de Seül va passar de 1,58 milions a 10,4 milions, un augment de més de 250.000 persones anuals. Aquestes explosions demogràfiques i econòmiques, juntament amb la concentració d’oportunitats a la capital, van tenir un impacte directe en el desenvolupament urbà. L’índex d’urbanització del país va passar del 28% el 1960 al 85% l’any 2000. La pressió urbanitzadora es va manifestar principalment a través de la demanda d’habitatge, exacerbant la ja existent escassetat des del temps de la colonització japonesa (1910-1945).
La xerrada abordarà l’urbanisme de Seül i de Corea del Sud com a producte i alhora com a instrument del procés modernitzador característic del que es coneixen com a ‘Quatre Dragons Asiàtics’ de l’Àsia de l’est: Singapur, Corea del Sud, Taiwan i Hong Kong. Els accelerats creixements demogràfics i urbans d’aquests països, juntament amb les economies altament dirigides en un context postcolonial i de Guerra Freda han donat lloc a fenòmens urbans que no són simples reproduccions de models occidentals, sinó que defineixen un urbanisme modern alternatiu per dret propi: l’urbanisme desenvolupamentalista asiàtic.
La presentació caracteritzarà aquesta forma d’entendre l’entorn construït i de fer ciutat a Corea del Sud a partir d’una sèrie de paradigmes definitoris: la ciutat dual, la urbanització linial, la ciutat estandarditzada, l’urbanisme defensiu i els polígons com a fragments urbans.
Marc Brossa és llicenciat per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) l’any 2000. Exerceix professionalment a Jornet-Llop-Pastor fins al 2002, moment en que continua els seus estudis amb un master en urban design a Columbia University, gràcies a una beca de La Caixa. Durant aquest període, s’introdueix en el discurs del Landscape Urbanism, el qual li ofereix una perspectiva renovada sobre la conceptualització de la ciutat i el seu entorn. Aquest interès el porta a treballar en despatxos a l’avantguarda de la disciplina com ara StoSS a Boston i Field Operations a Nova York. Aquesta experiència culmina amb la seva participació en la proposta guanyadora d’Europan 8 a Noruega el 2006, en col·laboració amb Julio Salcedo. A més, aprofita l’oportunitat d’impartir classes de taller de projectes al màster d’Urban Design a Columbia University.
Amb la intenció de aprofundir en el camp de l’urbanisme, el 2009 inicia els estudis de doctorat al Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori (DUOT) de la UPC. La seva fascinació pel fenomen urbà asiàtic el porta a desenvolupar una tesi sobre els polígons d’habitatge massiu a Seül, defensada amb èxit el 2020 sota la supervisió de Carlos Llop.
Durant el transcurs de la seva recerca doctoral, Marc Brossa estableix vincles amb la University of Seoul, on actualment ocupa el càrrec d’associate professor. El 2021, comissaria l’exposició ‘Global Studios’ en el context de la tercera edició de la Seoul Biennale of Architecture and Urbanism, dirigida per Dominique Perrault. Els àmbits de recerca de Marc Brossa abasten temes com l’habitatge, l’urbanisme desenvolupamentalista i la regeneració urbana.
Inscriu-te a la sessió aquí!