Imatge de la primera Àgora d’Urbanisme (7 de maig de 2019)

Què és l’Àgora d’Urbanisme?

L’Àgora d’Urbanisme és un espai per fer balanç del què ha passat a Catalunya durant l’any en el camp de la planificació.

Una plataforma de difusió, coneixement i debat en la qual es presenten una selecció de treballs avaluats per les onze Comissions Territorials d’Urbanisme a Catalunya i que destaquen per la seva qualitat, per innovar o per actuar en un espai d’especial rellevància.

El  15 de novembre de 2022 es va celebrar la quarta edició de l’ Àgora d’Urbanisme. Podeu accedir als vídeos de la jornada i descarregar-vos les presentacions d’aquesta edició i de les anteriors clicant sobre aquestes imatges:

Videos edició 2021 Presentacions edició 2021
Videos edició 2020 Presentacions edició 2020
Videos edició 2019 Presentacions edició 2019
Videos edició 2018 Presentacions edició 2018

Vols més informació sobre l’Àgora?

Els orígens de l’Àgora cal cercar-los bàsicament en dues raons: per un part, en els objectius de la recent Llei d’Arquitectura: “el foment de la qualitat arquitectònica i urbanística”; i per una altra part en la necessitat de fer visible l’activitat urbanística a Catalunya a través del treball que estan fent els arquitectes representants del COAC a les diferents Comissions Territorials d’Urbanisme.

Totes dues raons es varen recollir en el conveni de col·laboració signat entre el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES), el Col·legi d’Arquitctes(COAC) i l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC) amb l’objecte principal de “organitzar cada any, de forma conjunta i solidària, un jornada o espai de debat similar que portarà per nom “AGORA d’URBANISME” quin objectiu serà presentar i debatre els treballs més rellevants i/o significatius que cada any hauran estat avaluats per les onze diferents Comissions Territorials d’Urbanisme”.

La preselecció dels plans: el paper dels representants del COAC a les Comissions Territorials d’Urbanisme

Aproximadament cada any es celebren al voltant de 70 comissions territorials d’urbanisme.

Els representants del COAC, a través de l’AAUC, són els encarregats de seleccionar aquells projectes que, segons el seu punt de vista, destaquen per la seva qualitat, per innovar en algun aspecte relacionat amb la pràctica de l’urbanisme o bé per actuar en un lloc emblemàtic. Cada any pot variar el número: el 2018 es van seleccionar 40 projectes, l’any 2019, 32, l’any 2020, 26 i l’any 2021, 34.

Junta Directiva AAUC – representants a les comissions d’urbanisme (any 2018)

La selecció final a través del Consell d’experts

Un cop feta aquesta selecció, un consell d’experts format per membres del Col·lectiu Sòcrates de l’AAUC acaba d’escollir els projectes que es presenten a l’Àgora d’Urbanisme, agrupant-los en blocs temàtics, per facilitar la seva presentació i comprensió.

Reunió amb el Consell d’experts (any 2018)

Ja portem quatre edicions d’Àgora d’Urbanisme! 

El dia 7 de maig de 2019 es va celebrar la primera Àgora d’Urbanisme, amb el programa que podeu veure aquí. Van assistir a l’acte 210 persones que van omplir la sala d’actes del COAC durant 10 hores seguides!

L’any 2020 tot ha quedat alterat per la situació sanitària provocada per la COVID-19. L’Àgora es va haver de posposar al novembre. Tot i això, gràcies al suport tecnològic del servei TIC del COAC i a la bona predisposició i voluntat de tots i cadascun dels ponents, vam aconseguir celebrar una segona edició, en format virtual, el 24 de novembre de 2020. Aquest cop vam tenir uns 170 espectadors!

La tercera edició es va celebrar el 9 de novembre de 2021. En un format mixt, a la Sala Mirador del COAC i pel canal CoacTV es van reunir un centenar d’assistents i espectadors.

Per fi, la quarta edició, celebrada el 15 de novembre de 2022, va recuperar el format 100% presencial i es va dur a terme a la renovada Sala d’Actes del COAC. Aquest cop 131 persones vam compartir l’àgora d’urbanisme!

Imatge de la quarta Àgora d’Urbanisme (15 de novembre de 2022)