Àgora
d’urbanisme

Àgora
d’urbanisme

És una iniciativa promoguda per l’AAUC que té la vocació de consolidar-se com un espai de referència de l’activitat de l’urbanisme a Catalunya, de trobada entre tècnics i responsables a diferents nivells, tot construint un catàleg d’experiències destacades.

Neix l’any 2018 arran d’un conveni entre l’AAUC, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya (DTES).
AUUC Agora
Agora 22

Àgora 2022

5a Edició
8 de novembre de 2023

>> VÍDEOS
>> PRESENTACIONS

Agora 21

Àgora 2021

4a Edició
15 de novembre de 2022
Agora 20

Àgora 2020

3a Edició
9 de novembre de 2021
Agora 19

Àgora 2019

2a Edició
24 de novembre de 2020
Agora 18

Àgora 2018

1a Edició
7 de maig de 2019

+ info

 • L’Àgora d’Urbanisme és un espai per fer balanç del què ha passat a Catalunya durant l’any en el camp de la planificació. Una plataforma de difusió, coneixement i debat en la qual es presenten una selecció de treballs avaluats per les onze Comissions Territorials d’Urbanisme a Catalunya i que destaquen per la seva qualitat, per innovar o per actuar en un espai d’especial rellevància.

 • Els orígens de l’Àgora podem trobar-los en dues raons: per un part, en els objectius de la recent Llei d’Arquitectura: “el foment de la qualitat arquitectònica i urbanística”; i per una altra part en la necessitat de fer visible l’activitat urbanística a Catalunya a través del treball que estan fent els arquitectes representants del COAC a les diferents Comissions Territorials d’Urbanisme.

  Totes dues raons es van recollir en el conveni de col·laboració signat entre el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES), el Col·legi d’Arquitctes(COAC) i l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC).

 • Aproximadament cada any es celebren al voltant de 70 comissions territorials d’urbanisme. Els representants del COAC, a través de l’AAUC, són els encarregats de seleccionar aquells projectes que, segons el seu punt de vista, destaquen per la seva qualitat, per innovar en algun aspecte relacionat amb la pràctica de l’urbanisme o bé per actuar en un lloc emblemàtic. Cada any pot variar el número: el 2018 es van seleccionar 40 projectes, l’any 2019, 32, l’any 2020, 26 i l’any 2021, 34.

  Un cop feta aquesta selecció, un consell d’experts format per membres del Col·lectiu Sòcrates de l’AAUC acaba d’escollir els projectes que es presenten a l’Àgorad’Urbanisme, agrupant-los en blocs temàtics, per facilitar la seva presentació i comprensió.

 • Ja portem quatre edicions d’Àgora d’Urbanisme!

  El dia 7 de maig de 2019 es va celebrar la primera Àgora d’Urbanisme. Van assistir a l’acte 210 persones que van omplir la sala d’actes del COAC durant 10 hores seguides!

  L’any 2020 tot ha quedat alterat per la situació sanitària provocada per la COVID-19. L’Àgora es va haver de posposar al novembre. Tot i això, gràcies al suport tecnològic del servei TIC del COAC i a la bona predisposició i voluntat de tots i cadascun dels ponents,
  vam aconseguir celebrar una segona edició, en format virtual, el 24 de novembre de 2020. Aquest cop vam tenir uns 170 espectadors!

  La tercera edició es va celebrar el 9 de novembre de 2021. En un format mixt, a la Sala Mirador del COAC i pel canal CoacTV es van reunir un centenar d’assistents i espectadors.

  Per fi, la quarta edició, celebrada el 15 de novembre de 2022, va recuperar el format 100% presencial i es va dur a terme a la renovada Sala d’Actes del COAC. Aquest cop 131 persones vam compartir l’àgora d’urbanisme!