PARELLES DE BALL – URBANISME I… CURES. VULNERABILITAT URBANA, ARQUITECTURA I CONEIXEMENT SITUAT.
Dijous, 12 de juny, a les 18:30 h a la seu del COAC
D’ençà uns quinze anys hem vist com les nostres ciutats han estat afectades per diverses crisi de natura molt diversa i que posen en qüestió paradigmes urbans que havíem assumit com a veritats inqüestionables a casa nostra.
El dret d’accés als recursos que la ciutat proveeix així com els modes de producció, transformació i gestió de la mateixa s’han vist posats en qüestió arrel de la successió accelerada de diverses crisi d’ordre econòmic (punxada de la bombolla immobiliària al 2010), socio-sanitari (COVID 2019-21) o ambiental (sequeres recurrents 2015-18, 2022-24).
Davant d’aquesta conjuntura, la consciència sobre la vulnerabilitat urbana ha esdevingut central en el debat públic, social i acadèmic. Arquitectes i urbanistes no ens podem abstenir de participar-hi aportant el nostre coneixement i experiència.
La jornada “Vulnerabilitat Urbana: arquitectes i urbanistes a peu de carrer” dona compte de quatre projectes de recerca que, prenent com a cas d’estudi l’àmbit de llevant de la ciutat de Barcelona, anticipen el mode com podem aproximar-nos a teixits urbans i social amb alts índexs de vulnerabilitat.
S’explicaran quatre iniciatives que han cercat el coneixement directe del lloc, han trepitjat el carrer i han establert una intensa relació amb comunitats locals i iniciatives de base. Compartirem com, des del nostre àmbit de coneixement, arquitectes i urbanistes podem traduir en termes espacials necessitat peremptòries i proposar estratègies per a la millora de l’espai urbà.
PROJECTES:
- SENSCLUSION
SENSCLUSION és un projecte finançat en el marc del Plan Nacional de I+D. Està liderat pel Departament de Geografia, Història i Història de l’Art de la UdL. En un món marcat per l’economia de l’experiència i el capitalisme estètic, el projecte investiga com es crea el sentit de lloc en barris vulnerabilitzats a partir dels exemples de Barcelona, Lleida, Bilbao i Bogotà. SENSCLUSION parteix del paradigma no representacional i se centra, en particular, en les atmosferes afectives. Per fer-ho, utilitza mètodes etnogràfics de participació radical i tècniques de recerca creativa.
A càrrec de Quim Bonastra, professor titular de Geografia a la UdL. És investigador principal del projecte SENSCLUSION. És membre del col·lectiu artístic MITO.
- ESPACIOS DE CONVERGENCIA SOCIAL Y COMUNITARIA
Espacios de convergencia social y comunitaria consisteix en un projecte que reuneix investigació, ensenyament i extensió universitària liderat pel MargemLab, grup de recerca vinculat al Programa de Postgrau en Planificació Urbana i Regional (PROPUR) de la Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS).
El projecte s’origina arran de la major emergència climàtica per inundació que va afectar la província sud del Brasil i la seva capital, Porto Alegre, al maig de 2024.
L’atenció es va centrar en les cuines solidàries com a espais que s’insurgen en contextos perifèrics i/o històricament estigmatitzats i vulnerabilitzats, davant un escenari de desterritorialització greu i complex.
Aquests espais de convergència actuen com a tecnologies socials en l’estructuració de la vida comunitària, amb potencial per inscriure’s com a equipaments urbans de reestructuració territorial i com a recursos matricials per a la planificació urbana. Amb una durada d’un any, el projecte ha generat un mapa cartogràfic i narratiu de cuines solidàries i comunitàries a Porto Alegre (https://sonariodascozinhas.nonada.com.br/) i actualment actua en l’assistència tècnica multidisciplinària per a la qualificació de les cuines vinculades a moviments socials urbans que lluiten pel dret a la ciutat i per un habitatge digne.
A càrrec de Daniele Caron, professora adjunta de la Facultat d’Arquitectura de la Universidade Federal do Rio Grande do Sul, a Porto Alegre. És docent i investigadora permanent del Programa de Postgrau en Planificació Urbana i Regional i coordinadora del grup de recerca, ensenyament i extensió universitària MargemLab.
- BARCELONA, CIUTAT FRÀGIL
“Barcelona ciutat fràgil” és un projecte de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) finançat per la Generalitat de Catalunya (Convocatòria Pandèmies AGAUR 2020). El seu objectiu és estudiar espais fràgils de la ciutat de Barcelona especialment relacionats amb la pandèmia de COVID-19, espais vinculats amb la condició de vulnerabilitat, o espais on es manifesten fenòmens socials que no reben atenció mediàtica, que són espontanis i que generalment no es registren o corren risc de desaparició.
El projecte ha generat una cartografia de la ciutat fràgil, un mapeig alternatiu que fa visible l’espacialitat oculta durant el període del primer estat d’alarma. El projecte ha tingut una durada de 18 mesos finalitzant al novembre de 2022, i sorgeix d’una idea inicial del grup de recerca Arquitectura, Ciutat i Cultura (ACC) dirigit per la professora Marta Llorente. L’equip ha estat format per setze persones investigadores de diferents grups de recerca. www.barcelonafragil.org
A càrrec de:
Marta Serra, professora agregada de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès. Ha estat investigadora principal del projecte de recerca Barcelona ciutat fràgil i forma part del grup de recerca ACC al Departament de Teoria i Història de l’Arquitectura i Tècniques de la Comunicació de la UPC.
I Carlos Bitrián, professor lector de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Ha estat investigador del projecte de recerca Barcelona ciutat fràgil i forma part del grup de recerca ACC al Departament de Teoria i Història de l’Arquitectura i Tècniques de la Comunicació de la UPC.
- WECARE
WECARE és un projecte finançat per la Unió Europea i liderat pel DUTP de la UPC. WECARE reuneix professionals, investigadors i artistes de diversos camps del coneixement de les ciutats de Barcelona, Cracòvia i Bucarest.
Hi col·labora una àmplia varietat d’agents locals que aporten la seva visió dels béns comuns ambientals i la seva traducció a l’espai públic. El projecte vol promoure una major cohesió social per tal que les comunitats estiguin empoderades en la presa de decisions i la gestió de l’entorn urbà en què viuen.
A càrrec d’Adolf Sotoca, professor del Departament d’Urbanisme, Territori i Paisatge de la UPC. És investigador principal del projecte WECARE (https://wecare.upc.edu/) i director de la Càtedra de Regeneració Urbana i Metropolitana (RUMB) (https://rumb.upc.edu/).