Urbanisme comparat: Xile

Benvolguts, benvolgudes

El proper dijous 13 de maig de 2021, a les 19 hores, tindrà lloc la propera sessió d’urbanisme comparat del 2021, en la que l’arquitecte Nicolás Tugas F. ens farà una presentació sobre Xile.

Xile és una atípica franja entre una abrupta serralada i un mar agitat, un extens territori muntanyós que, amb desert a nord i glaceres a sud, dona espai a gairebé tot l’espectre de climes del planeta. Amb abundants minerals, fèrtils valls, boscos, llacs i illes, una societat fonamentalment urbana s’acomoda a una geografia que és violenta, inestable i en permanent assentament. Conviure amb terratrèmols, erupcions volcàniques, tsunamis o al·luvions, és part natural de l’habitar per aquest terra dels confins.

El dramatisme del seu territori es viu també en la seva administració urbana, els assentaments són summament contrastats entre barris pròspers i pobres. Malgrat moments il·luminats i generosos a l’inici de mitjans del segle passat, portem mig segle d’erràtiques polítiques públiques per a la majoria, la ciutat resultant és prova d’això. Part del problema és l’absència de continuïtat administrativa, centralisme, fragmentació local i sectorial, però una altra part es deu a una absència absoluta d’interès per l’altre, un despotisme de les oligarquies o una desídia. En aquesta argamassa Xile avui és un país amb una societat polaritzada on es beneficien uns pocs. Les bones intencions de molts professionals de la ciutat i de col·lectius organitzats, necessiten d’un nou marc constitucional. L’aclaparadora majoria té l’esperança en això últim. El país viu un moment de reflexió clau.

Nicolás Tugas F. és Arquitecte de la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile (PUC), Màster en Urbanisme de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha treballat a Elemental Xile en temes d’habitatge, a CCRS arquitectes Barcelona en temes d’ordenament territorial, a la unitat de serveis externs PUC en localitats aïllades, maputxes i en participació ciutadana. Ha donat classes d’urbanisme a les universitats Catòlica, Portales i del Desarrollo a Santiago de Xile. És coautor del llibre El Temps Construeix! De forma independent ha participat en estudis urbans sobre l’ampliació portuària a Valparaíso, en projectes d’electro-mobilitat per mineria i, darrerament, en assessories urbanes en sòl, edificació i conservació ecològica.

Cal inscripció prèvia

Les persones inscrites rebran un correu electrònic amb l’enllaç per seguir la sessió en directe.