Urbanisme comparat: Canada

L’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes del COAC (AAUC) reprèn les sessions d’Urbanisme Comparat. La propera sessió del 7è cicle de conferències estarà dedicada al Canadà, i tindrà lloc el dijous 14 de juny a les 19 h, a càrrec de l’arquitecta Maria Gómez Llabrés.

La desconeguda Toronto
La Greater Toronto Area (GTA) és l’àrea metropolitana amb població creixent més ràpida de Nord Amèrica, amb 115.000 nous residents que requereixen 55.000 habitatges cada any. Els anys de relativa prosperitat a la regió, juntament amb un índex d’atur baix i les condicions bancàries adequades han resultat en una gran demanda d’habitatge. El GTA ja és la quarta àrea metropolitana més gran de Nord Amèrica, darrere de Mèxic, Nova York i Los Angeles.

Així doncs, el seu planejament vol aturar la dispersió urbana i fer una aposta gran per la densificació, tot limitant la disponibilitat de sòl urbà mitjançant l’aprovació del Pla director a principis dels anys 2000. Aquest document encara vigent inclou el Pla de creixement del GTA i el Pla de l’anella verda, un dels sectors naturals ambientalment protegits més grans del món. Toronto és considerada una de les millors ciutats del món per viure-hi, segons l’informe de The Economist’s Intelligence Unit’s 2017. Sabrà gestionar la ciutat tota aquesta pressió?

Maria Gómez Llabrés
La conferenciant és arquitecta urbanista per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (2013). Ha viscut a Canadà en dues ocasions, primer fent una estada d’un any a Montréal i, més tard, d’un any i mig a Toronto.  La seva experiència professional inclou col·laboracions amb els estudis d’urbanisme JornetLlopPastor arquitectes, a Barcelona; Urban Strategies Inc., a Toronto, i més recentment a l’Oficina de Revisió de Pla general de Palma. En l’actualitat ha establert oficina pròpia d’urbanisme a Mallorca. Així mateix és cofundadora del moviment Jane‘s Walk Palma i del Grup de Joves Arquitectes de Mallorca.