Urbanisme comparat: Austria

Dins el cinquè cicle d’urbanisme comparat, el passat dia 27 d’octubre la Cristina Florit (ETSAB, 1999, i també llicenciada en Humanitats per la UOC, 2012). ens va presentar l’urbanisme d’Austria. En aquest post podeu veure el vídeo.

A les últimes dècades s’ha imposat a Àustria, sobretot en els municipis rurals, un model de ciutat difusa que ha generat un procés de descentralització, de pèrdua de cohesió urbana i d’abandonament dels centres urbans. Aquest fenomen ha anat associat a unes polítiques locals d’ocupació del sòl perifèric, afavorint la fragmentació del paisatge i l’aparició de les expansions urbanes de baixa densitat amb predomini de zones residencials d’habitatge unifamiliar, àrees industrials i centres comercials.

Per contrarestar aquest fenomen, Àustria ha començat a desenvolupar models urbans nous, com a instrument clau per a l’assoliment d’un creixement urbà sostenible i de millora de la qualitat urbana.

El projecte “Aspern Vienna’s Urban Lakeside” a la capital austríaca és un d’aquests models. Amb una superfície de 240 hectàrees, espai per a 20.000 residents i 20.000 llocs de treball, representa un dels majors projectes d’urbanisme sostenible a Europa.

Cristina Florit Schmid
La conferenciant és arquitecta titulada per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) l’any 1999, i llicenciada en Humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) l’any 2012. Viu a Àustria des de 2003. Treballa des de 2008 a l’IBO, institut austríac de construcció sostenible, i col·labora impartint classes en diferents universitats austríaques.